DOCUMENT Biroul Electoral Central, decizie de ULTIMĂ ORĂ. Efectele desființării protocolului PSD-PNL la Capitală

Biroul Electoral Central
Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea

O nouă răsturnare de situație, cu doar 6 săptămâni înainte de alegerile locale. Biroul Electoral Central (BEC), condus de judecătorul Vasile Bîcu, a luat joi o hotărâre prin care protocolul de constituire a unei alianțe electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, care a fost admis prin decizie a biroului electoral și care a rămas definitiv, nu se poate modifica și nici desființa parțial.

Însă, potrivit deciziei BEC, în eventualitatea desființării protocolului de constituire a unei alianțe electorale constituită la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, propunerile de candidați înregistrate de respectiva alianță electorală vor fi respinse de către biroul electoral de circumscripție competent să se pronunțe cu privire la admiterea sau respingerea acestora.

În acest caz, hotărârile de admitere a candidaturilor pronunțate anterior depunerii acordului de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale și actele subsecvente acestora sunt lovite de nulitate absolută.

Situație complicată pentru Daniel Băluță

ÎN urma acestei decizii, situația devine complicată pentru Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, care apucase să își depună candidatura în baza protocolului alianței devenit peste noapte nul.

Astfel, Daniel Băluță și întreaga echipă de la Sectorul 4 adună din nou semnăturile necesare depunerii candidaturii și speră ca săptămâna viitoare să reușească să se înregistreze din nou la Biroul Electoral pentru a candida la Sectorul 4. În momentul în care el își depusese candidatura, invocase alianța la nivelul întregii Capitale în candidatura sa, însă alianța s-a rupt, pentru că PSD și PNL au decis să meargă separat în alegeri și această problemă îl obligă să-și redepună candidatura la Sectorul 4.

Și Sebastian Burduja și Gabriela Firea au aceeași problemă. Cursa este contra cronometru pentru Coaliție să adune toate semnăturile necesare până pe data de 30 aprilie, care este termenul limită pentru înregistrarea candidaturilor.

Amintim că liderii coaliției au decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice. Coaliţia a discutat situaţia candidatului la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, iar după lungi discuţii a ajuns la soluţia candidaturilor separate.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL