Bugetul UE 2024. Siegfried Mureșan a convins Consiliul să renunțe la tăieri bugetare

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Echipa de negociatori a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), a ajuns, în cursul nopții, la un acord final cu delegația Consiliului Uniunii Europene asupra Bugetului european pentru anul 2024, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Acordul final prevede creșteri de alocări în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv R. Moldova. În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

Acordul privind bugetul pentru 2024 prevede angajamente de 189,4 miliarde de euro și plăți de 142,6 miliarde de euro. Bugetul pentru 2024 va continua să sprijine redresarea economică în curs, consolidând în același timp autonomia strategică a Europei. Cheltuielile în domeniul ecologic și digital vor continua să fie prioritare pentru a face Europa mai rezistentă și mai pregătită pentru viitor, inclusiv prin NextGenerationEU.

Angajamentele sunt promisiuni obligatorii din punct de vedere juridic de a cheltui bani pentru activități care sunt puse în aplicare pe parcursul mai multor ani. Plățile acoperă cheltuielile care decurg din angajamentele asumate în cursul anului curent sau al anilor precedenți.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: