Indicele de brevete 2023: Inventatorii români contribuie la invenţiile din domeniul IT din Europa 

Sursa: Oficiul European de Brevete

Oficiul European de Brevete (OEB) a publicat, marţi, Indicele european de brevete 2023, potrivit căruia inventatorii, companiile şi institutele de cercetare din România au depus anul trecut 42 de cereri de brevet la OEB, în scădere cu 8,7% faţă de 2022. Topul solicitanţilor din România este condus de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. De asemenea, anul trecut, 52% dintre cererile de brevet depuse la Oficiul European de Brevete din partea României au menţionat cel puţin o femeie ca inventator, depăşind media de 27% din cele 39 de state membre ale OEB.

Conform Indicelui european de brevete 2023, cele mai active domenii în ceea ce priveşte cererile de brevete europene depuse de companiile româneşti au fost informatica, metodele IT pentru management, măsurarea (care include tehnologia senzorilor), biotehnologia, transportul (care include şi vehiculele) şi alte bunuri de consum. În total, aproape jumătate (43%) dintre toate cererile de brevete europene din România s-au încadrat în aceste domenii.

Indicele de brevete pentru anul 2023 al Oficiului European de Brevete arată că numărul cererilor de brevete europene a înregistrat o creştere generală de 2,9%, ajungând la un total de 199.275. Această creştere vine în urma unui avans de 2,6% înregistrat în 2022 şi de 4,7% în 2021. Cererile de brevet, care sunt depuse pentru a contribui la protejarea şi comercializarea invenţiilor, reprezintă un indicator timpuriu al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare ale companiilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: