INTERVIU Burduja: Bucureștenii ne cer o soluție pentru Capitală și datoria noastră este să îi ascultăm

Foto: Sebastian Burduja PNL

Sebastian Burduja a vorbit într-un interviu exclusiv acordat PS News, despre decizia unanimă a PNL București de a retrage sprijinul politic acordat lui Nicușor Dan, despre așteptările bucureștenilor și „calea câștigătoare” pe care o propune PNL, dar și despre bilanțul unui mandat al primarului Bucureștiului care „nu ia notă de trecere”, potrivit vice-președintelui PNL. 

PS News: Care este Calea câștigătoare pentru capitala României, cea pe care bucureștenii o așteaptă de 35 de ani?
 Sebastian Burduja: Am numit „A treia cale, calea câștigătoare pentru Bucureștiul Viitorului”. După risipa marca Firea și blocajul marca Nicușor, bucureștenii nu mai vor experimente. Au nevoie de o administrație performantă, profesionistă, liberală. Eu visez la un oraș în care să ne placă să locuim, să muncim și să ne creștem copiii. Merităm. Luând în considerare datele Eurostat, Bucureștiul PIB/capitala raportat la puterea de cumpărare stă mai bine decât Madrid, Viena, Roma, Berlin și orice altă capitală central-est europeană. Credeți că bucureșteanul simte asta? Vă răspund eu, NU!
Partidul Național Liberal este dator să ofere a treia cale, calea câștigătoare pentru Bucureștiul Viitorului.
 PS News: Ați retras sprijinul lui Nicușor Dan. Pe o scară de 1 la 10 cât sunteți de dezamăgiți de felul în care a condus instituția? Care sunt cele mai grave/ flagrante greșeli ale edilului capitalei?
Sebastian Burduja: Nu facem decât să fim vocea bucureștenilor. Acesta este dezideratul administrației liberale pe care o propunem. PNL București a lansat campania online „Ce-ai făcut, Nicușor?”. Scopul a fost de a afla direct de la bucureșteni dacă Nicușor Dan ar merita un nou mandat de Primar General. În urma sondajului, cifrele vorbesc de la sine: au răspuns sondajului 26,039 de București (răspunsuri unice), iar dintre aceștia 18.912 au votat că actualul edil, Nicușor Dan, NU merită un nou mandat, un procent de 72,6%.
Bucureștenii ne cer o nouă soluție pentru Capitală și datoria noastră este să îi ascultăm. Decizia unanimă a PNL București de ieri, alături de 400 de liberali, este de retragere a sprijinului politic acordat lui Nicușor Dan. După trei ani și jumătate, în ciuda sprijinului de care a beneficiat, rezultatele administrației Nicușor Dan ne dezamăgesc profund pe toți. Nu ia notă de trecere.
PS News: A luat Nicușor Dan startul greșit sau s-a pierdut pe ” drum” din cauza altora?
 Sebastian Burduja: Nicușor Dan a primit un mandat de la PNL. Din păcate, el a interpretat acest mandat ca un cec în alb. Este profund greșit. Ieri s-a împlinit un an de la solicitarea transmisă de Partidul Național Liberal către Primarul General. La decalogul nostru Nicușor Dan a răspuns în ultima zi a termenului, după șase luni de zile, fără să explice lipsa rezultatelor. După încă șase luni “de grație”, este timpul să tragem linie. Iar evaluarea comisiilor de specialitate ale PNL București, a consilierilor generali și a echipei de conducere a filialei este fără echivoc: niciunul dintre cele zece puncte nu a fost îndeplinit de Nicușor Dan. Nu știu cu cine s-a consultat Nicușor Dan, nu este un om de dialog, nu răspunde la telefon. Una peste alta a pierdut timpul, a pierdut bani europeni și asta pe spinarea și nervii bucureștenilor. E timpul să spunem STOP! Ajunge!
PS News: Aveți un plan realist pentru Bucureștiul viitorului? Care sunt principalele obiective, dacă mâine ați prelua (PNL) conducerea?
 Sebastian Burduja: Am preluat conducerea PNL București și odată cu aceasta și obligația de a intra în cursa electorală. Nu mă feresc de provocări și nu am făcut-o niciodată.
Lucrez cu echipa mea (arătați-mi echipa lui Nicușor Dan) la un „Plan pentru București”. Îl vom prezenta în perioada următoare. Am prezentat planuri de acțiune și când am preluat portofoliile la digitalizare și apoi la energie. Nu numai atât, sunt politicianul care pune din șase în șase luni rapoarte de activitate pe site. Am făcut-o și ca deputat și ca ministru, o voi face și ca primar general. Poate trimestrial sau chiar lunar, dacă bucureștenii mi-o vor cere.
Știu ce am de făcut. Am lucrat patru ani ca expert în dezvoltare urbană la Banca Mondială, la Washington. Orașul trebuie să se dezvolte, în baza unor reguli clare, în mod eficient și integrat. Începem cu lucrurile de bază și apoi construim Bucureștiul Viitorului prin cercetare, inovare, universități de top, siguranță în fiecare aspect al vieții din Cetate.
PS News: Ce ați evita cu ” orice preț”?
 Sebastian Burduja: Să renunț la principii. Mentorul meu de la Harvard, profesorul Steve Jarding, pe care l-am adus în România de câteva ori și cu care mă mai consult din când în când, ne spunea că „diferenţa dintre un politician şi un lider este că primul se gândeşte la următoarele alegeri, al doilea la următoarele generaţii”. Este un principiu care mă guvernează. Chiar îmi păsă de ceea ce las în urmă.
PS News: Ce ați prelua (proiecte bune) de la fosta administrație?
 Sebastian Burduja: Toate proiectele care au fost votate de consilierii PNL din Consiliul General. Și nu sunt puține. Sigur că ar fi trebuit să fie mult mai multe. În ultimii patru ani am avut parte de o administrație adormită. Este timpul să ne trezim și să o facem ACUM!
 PS News: Au bucureștenii șansa reală a unei schimbări care să îi scoată din ” groapa” unei infrastructuri termice și nu numai, a prezentului? La cum arată lucrurile în prezent, pare un ideal greu greu de atins.
 Sebastian Burduja: Am făcut deja. Guvernul a adoptat acum două zile un memorandum care stabilește pașii pentru fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica sub forma unui SACET. Prin soluția prevăzută de Memorandumul aprobat de Guvernul României, Ministerul Energiei își menține angajamentul de a asigura condiții de locuit decente în casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde și căldurii, și de a realiza investițiile într-un sistem integrat de termoficare pentru bucureșteni, cu scopul creșterii calității serviciului public, la un tarif corect pentru populație și companii. Astăzi dacă cineva reclamă că nu are căldură și apă caldă este trimis de la Termoenergetica la ELCEN și de la Primăria Generală la Ministerul Energiei.
Avem în România modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme. Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%. Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă?
Sistemul integrat este singura soluție pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o soluție pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să nu mai cârpească, să gândească și să acționeze strategic. Îl aștept pe Nicușor Dan la masă, să punem pe hârtie toate detaliile. Aud acum că el a avut ideea asta acum mulți ani. Nu știu ce să zic, poate a ținut-o la sertar sau poate este un vis pe care nu l-a pus niciodată pe hârtie.
Și îl mai aștept pe primarul Nicușor Dan, acum pe final de mandat, să aplice pentru apelurile de proiecte pentru sprijinirea investițiilor de modernizare și reabilitare a rețelei de termoficare lansate ieri prin Fondul de Modernizare. Sunt bani mulți, 590 de milioane de euro, din care și bucureștenii merită o parte. Să își pună echipa să facă documentația pentru apel. Dacă nu știe, să ceară consultanța consilierilor PNL. Îl vom ajuta, pentru că interesul bucureștenilor este mai presus de interese de partid.
Și încă ceva, Nicușor Dan nu a luat pe persoană fizică titulatura de candidat al dreptei. Să nu uite că PNL este principalul partid de dreapta. Așadar să iasă din birou și să vină să mă bată pe mine în alegeri primare. O campanie pe primare va crea o agora de dezbatere pentru bucureșteni. Cred că Bucureștiul este un oraș de dreapta și, mai mult, dacă în interiorul PSD (un partid conservator de stânga) a început acum să se vorbească despre același subiect al primarelor, de ce nu am face-o noi? Așadar, Nicușor, ieși din birou și hai să discutăm proiecte pentru București și pentru bucureșteni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL