Roșul-fumegând de Cotroceni, noua culoare a Președinției

Declarațiile lui Traian Băsescu ne-au obișnuit să fie un motiv de critică la adresa adversarilor politici, la adresa instituțiilor statului sau motiv de „caterincă” prezidențială față de situația existentă în România. Însă, președintele ne-a demonstrat încă un lucru: declarațiile sale pot fi și motive de refulare a nervilor acumulați în cei 10 ani de mandat.

Ieșirea furibundă, asemeni unui uragan politic îndreptat împotriva a tot ceea ce înseamnă justiție, adversari politici, guvernanți, parlamentari, ne-a făcut să vedem latura instabilă emoțional a președintelui. Dacă de-a lungul timpului a exersat foarte mult să își ascundă aceste ieșiri în decor, acum toate lecțiile luate în cei 10 ani de mandat au fost aruncate la gunoi și s-a ajuns la un atac suburban venit de la cel mai înalt nivel al politicii românești.

Totuși, în toată agitația creată de declarațiile lui Traian Băsescu, am putut observa un detaliu care până acum nu a mai fost văzut la Traian Băsescu. Ceea ce puteam constata în cadrul transmisiunii în direct era un președinte roșu la față, la propriu, mai ceva ca ardeiul iute din campania din 2004. Patosul cu care ataca justiția era susținut vizual de către apariția bizară a președintelui care mai avea puțin și părea că va scoate fum pe urechi.

Până și cei mai buni politicieni ajung într-un punct în care toate cunoștințele acumulate cu privire la comportament și toate exercițiile de public speaking nu mai au efect. Iar Traian Băsescu a ajuns la acel punct.

Conferința de presă de la Palatul Cotroceni l-a mai pus pe acesta într-o ipostază incomfortabilă. În urmă cu câteva luni mai avea puțin și vărsa o lacrimă pentru tinerii judecători pe care îi numea în funcție, spunând că aceștia trebuie să își facă treaba indiferent despre cine este vorba. Tot atunci, Traian Băsescu ne învăța ce înseamnă justiție liberă și îi acuza acei politicieni care îi atacau pe reprezentanții acesteia. La câteva luni distanță, președintele face tocmai contrariul la ceea ce spunea, iar lacrima pe care o vărsa atunci s-a evaporat de pe fruntea încinsă de nervi a președintelui.

Totodată sunt foarte mulți aceia care spun că Traian Băsescu, atunci când s-a luat de cei de la Lukoil, a avut o atitudine prin care le-a arătat rușilor că nu pot face ce vor în România, iar dacă nu le convine să plece. Da, probabil că asta s-a înțeles pentru un neavenit, însă, ceea ce a făcut Băsescu nu a fost altceva decât să se comporte într-o manieră de-a dreptul vulgară la adresa unor investitori în România, chiar dacă sunt ruși. Președintele, din înaltul funcției sale, a spus, pe scurt, următorul lucru: Lukoil, luați-vă bagajele și plecați, uitați de banii pe care îi aveți de dat României, iar în schimb vă dăm noi, românii, banii pe privatizare înapoi. Așadar, președintele care se lăuda cu experiența lui în materie de negocieri internaționale, că a stat la masă cu cei mai influenți lideri ai planetei, a cam dat cu bâta în baltă în această situație.

Oricine ar fi auzit declarația lui Traian Băsescu ar fi plecat imediat din România. Adică, după ce că scapi de datorii, mai iei și bani. Ce afacere poate fi mai profitabilă?

Pe lângă lipsa abilității de a face față situației creată la rafinăria Lukoil din Ploiești, Traian Băsescu a mai arătat ceva românilor – acel roșu de Cotroceni, care va rămâne în istoria mandatelor prezidențiale ale lui Traian Băsescu. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL