Știri din capitalele Europei, 25 martie

 

GLOBAL

Meteorologii spațiali au emis un avertisment de furtună geomagnetică până luni, spunând că o explozie de plasmă de la o erupție solară ar putea interfera cu transmisiunile radio de pe Pământ. De asemenea, ar putea permite o vizionare excelentă a aurorei. Nu există niciun motiv de îngrijorare pentru populație, potrivit alertei emise sâmbătă de Centrul de prognoză meteo spațială al NOAA din Boulder, Colorado.

Furtuna ar putea întrerupe transmisiunile radio de înaltă frecvență, cum ar fi cele ale avioanelor care încearcă să comunice cu turnurile de control al traficului la distanță. Majoritatea avioanelor comerciale pot folosi transmisia prin satelit ca rezervă, a declarat Jonathan Lash, meteorolog la acest centru. Operatorii de sateliți ar putea avea probleme în urmărirea navelor lor spațiale, iar rețelele electrice ar putea, de asemenea, să vadă un anumit „curent indus” pe liniile lor, deși nimic ce nu pot gestiona, a spus el, conform The Associated Press.

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

UE a lansat anchete împotriva Apple, Alphabet și Meta, în prima utilizare a unei noi legi fundamentale menite să limiteze puterea de piață a marilor companii tehnologice. Comisia Europeană, brațul executiv al blocului comunitar, a anunțat luni anchete oficiale pentru a stabili dacă Apple și Alphabet, proprietarul Google, permit dezvoltatorilor să „îndrepte” utilizatorii către magazinele lor de aplicații. De asemenea, Comisia a declarat că va investiga dacă Meta, proprietarul Facebook, oferă suficiente opțiuni utilizatorilor în ceea ce privește utilizarea datelor personale în scopuri publicitare.

Anchetele se încadrează în cadrul Legii privind piețele digitale, care este concepută pentru a combate dominația așa-numiților „gatekeepers” digitali și care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. În cazul în care sunt găsite vinovate de neconformitate, companiile riscă amenzi mari, care ar putea ajunge până la 10% din cifra lor de afaceri globală, conform Financial Times.

 

PARIS

Guvernul francez ridică nivelul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel în urma atacurilor armate de la Moscova, a declarat duminică premierul Gabriel Attal, după o întâlnire a unor înalți responsabili din domeniul securității și apărării cu președintele Emmanuel Macron.

Attal a precizat într-o postare pe X că decizia, care vine cu câteva luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, a fost luată „în contextul în care Statul Islamic a revendicat atacul (de la Moscova) și al amenințărilor care se răsfrâng asupra țării noastre”, potrivit Reuters.

 

BERLIN

Grupul de hackeri „Cozy Bear”, controlat de Kremlin, a încercat să atace mai multe partide politice germane cu programe malware. Acesta este rezultatul unei analize realizate de renumita companie de securitate Mandiant, care aparține Google, pusă la dispoziția publicației germane SPIEGEL. De asemenea, autoritățile de securitate germane au trimis deja avertismente cu privire la acest incident.

Mandiant a declarat că grupul de hackeri a încercat să păcălească „personalități politice germane cheie” să deschidă un e-mail care conținea o invitație falsă la o cină organizată de partidul conservator de opoziție Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Grupul ar fi efectuat mai multe atacuri asupra autorităților occidentale, potrivit SPIEGEL. În ianuarie, a reușit să pătrundă în conturile de e-mail ale unor angajați de top ai Microsoft. Autoritățile internaționale de spionaj consideră că grupul lucrează la ordinele Serviciului de Informații Externe (FSI), agenția de informații externe a Rusiei.

 

VIENA

Mii de austrieci au protestat împotriva Partidului Libertății din Austria (FPÖ), de extremă-dreapta, care se menține pe primul loc în sondaje de peste un an.  În contextul în care se apropie alegerile europene și parlamentare, țara se pregătește pentru o potențială tulburare politică, conform Euronews.

 

MADRID

Biserica Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată de finalizare: 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră. Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudi a anunțat miercurea trecută această dată, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii. Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și la detaliile decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034, conform The Guardian.

 

HELSINKI

Populația Finlandei este în scădere. Potrivit YLE, numărul persoanelor cu origini finlandeze scade într-un ritm uimitor de rapid. În 90 de ani, Finlanda ar putea găzdui mai puțin de un milion de persoane cu origini finlandeze. Acest lucru înseamnă că Finlanda va avea nevoie de imigrație chiar mai mult decât prevăd demografii de ani de zile. Anul trecut, Statistica Finlandei a raportat că rata totală de fertilitate a acestei țări a scăzut la niveluri minime istorice. Rata pentru ultimele 12 luni a fost de 1,25. Menținerea populației la nivelul actual ar necesita o rată de 2,1.

 

VARȘOVIA | MOSCOVA

O rachetă de croazieră rusă a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez în timpul unui atac aerian desfășurat în timpul nopții în regiunile vestice ale Ucrainei, au anunțat duminică forțele armate poloneze. Polonia va cere o explicație din partea Moscovei în legătură cu incidentul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Paweł Wroński, conform Euractiv.

 

SOFIA

Cel mai mare partid din Bulgaria, GERB, s-a retras din negocierile pentru formarea unui nou guvern, în pofida unui acord anterior cu PP-DB pentru desemnarea fostului comisar european Maria Gabriel în funcția de prim-ministru, a anunțat duminică partidul. Cele două principale formațiuni politice ale țării au convenit să îl înlocuiască pe actualul prim-ministru, Nikolai Denkov (PP-DB), cu Maria Gabriel (GERB), într-o schimbare de guvern fără precedent pentru Bulgaria, dar acest lucru pare să fi eșuat, scrie Euractiv.

Acest lucru înseamnă că Bulgaria se îndreaptă spre cele șase alegeri generale din ultimii trei ani, provocând o instabilitate politică care ar putea afecta eforturile țării de a adera la zona euro și de a obține statutul de membru deplin al spațiului Schengen.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL