Știri din capitalele Europei, 30 aprilie

UE | MOSCOVA

Europa se îndreaptă spre o dependență de îngrășămintele rusești, așa cum a făcut-o și cu gazul, spune unul dintre cei mai mari producători de nutrienți pentru culturi. Îngrășămintele pe bază de azot, importante pentru creșterea plantelor, sunt fabricate cu ajutorul gazului natural, iar Rusia exportă mai mult în Europa, înlocuind o parte din gazul interzis de UE, a declarat Svein Tore Holsether, directorul general al Yara International, unul dintre cei mai mari producători mondiali de îngrășăminte minerale pe bază de azot, precizează Financial Times.

„Îngrășămintele sunt noul gaz”, a declarat Holsether. „Este paradoxal că scopul este de a reduce dependența Europei de Rusia, iar acum suntem somnambuli și cedăm Rusiei o parte esențială din puterea alimentară și de fertilizare.”

UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrășământ comun, din Rusia în perioada de până în iunie 2023, comparativ cu anul precedent, potrivit Eurostat. Importurile rusești pentru sezonul actual, adică perioada care se încheie în luna iunie a acestui an, sunt mai mici, dar încă ridicate din punct de vedere istoric și reprezintă o treime din totalul importurilor de uree în bloc.

 

De asemenea, miniștrii din Franța, Germania și Polonia au dezvăluit luni că rețeaua rusă de dezinformare „Portal Kombat” a continuat să se dezvolte, cu noi site-uri web care vizează 19 state membre și Balcanii de Vest, și au solicitat mai multe resurse pentru a combate dezinformarea online înainte de alegerile europene din iunie, conform Euractiv.

 

VIENA

Un grup de campanie pentru protecția vieții private cu sediul la Viena a declarat luni că va depune o plângere împotriva ChatGPT în Austria. Grupul susține că instrumentul emblematic de inteligență artificială inventează răspunsuri greșite, pe care creatorul său, OpenAI, nu le poate corecta, conform The Local Austria.

NOYB (None of Your Business) a declarat că nu există nicio modalitate de a garanta că programul oferă informații corecte. „ChatGPT continuă să halucineze – și nici măcar OpenAI nu îl poate opri”, a declarat grupul într-o postare. Grupul a afirmat că firma a recunoscut deschis că nu poate corecta informațiile inexacte produse de instrumentul său de inteligență artificială generativă și nu a reușit să explice de unde provin datele și ce stochează ChatGPT despre persoane.

 

LONDRA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Marea Britanie a lansat marți controale fizice pentru produsele alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, la aproximativ trei ani după ce a părăsit piața unică a blocului comunitar și la opt ani după ce a votat pentru ieșirea din UE, potrivit Reuters.

În timp ce marile supermarketuri din Marea Britanie și marile întreprinderi exportatoare din UE au resurse mai mari pentru a face față birocrației și noilor cerințe, comercianții cu amănuntul și angrosiștii au avertizat cu privire la întârzieri și perturbări și au declarat că toți consumatorii ar trebui să se aștepte la o varietate redusă de bunuri de calitate, la mai puține produse proaspete și la prețuri mai mari.

 

VARȘOVIA

Polonia a înregistrat cel mai scăzut nivel de sprijin pentru statutul țării ca membru al UE din ultimii zece ani, potrivit unui nou sondaj publicat înainte de aniversarea din această săptămână a aderării Poloniei la blocul comunitar, scrie Notes from Poland.

Rezultatul sondajului vine după ani de sprijin record pentru apartenența la UE, adesea aproape sau peste 90%, și arată o ruptură clară între susținătorii coaliției de guvernare și alegătorii din opoziție. Noul sondaj, realizat de agenția de cercetare de stat CBOS, a constatat că 77% dintre respondenți sunt în favoarea prezenței Poloniei în UE, cu opt puncte procentuale mai puțin decât anul trecut și cel mai mic procent din 2013, când 72% și-au exprimat sprijinul.

 

MINSK

Luni, autoritățile belaruse au declarat că serviciul belarus al postului german de televiziune de stat Deutsche Welle este o organizație „extremistă” și au interzis toate activitățile acestuia în țară. Această declarație înseamnă că orice persoană care lucrează cu Deutsche Welle și produce conținut pentru serviciul belarus riscă o pedeapsă de șapte ani de închisoare. Orice persoană care citește și postează articole ale Deutsche Welle ar putea fi găsită vinovată de o infracțiune administrativă sau penală, potrivit The Associated Press.

Peter Limbourg, directorul general al Deutsche Welle, a criticat decizia, afirmând că acuzațiile sunt „nefondate” și nu reflectă adevărata natură a activității serviciului din Belarus.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL