Știri din capitalele Europei, 8 august

 

ROMA

Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni a aprobat o taxă surprinzătoare pe „profiturile suplimentare” ale băncilor în acest an. Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri, până la investiţii în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului, relatează Bloomberg.

 

PARIS

Ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, a anunțat luni dizolvarea partidului catolic de extremă-dreapta și ultra-tradiționalist Civitas, precizând că va sesiza procuratura în urma unor remarci antisemite, potrivit Le Monde.

De asemenea, Parisul a declarat luni că restricțiile privind serviciul de cazare online Airbnb funcționează, indicând mai puține încălcări ale codului în acest an în capitala franceză, deși amenzile au fost mai mari. În Paris, doar reședințele principale pot fi închiriate liber ca locuințe turistice mobilate, cu condiția să fie declarate la primărie și în limita a 120 de zile pe an. Regulile sunt și mai dure dacă proprietatea este o a doua locuință, scrie Le Monde.

 

MADRID

Partidul Popular (PP), formațiune conservatoare din Spania, a declarat luni, 7 august, că este convins că ar putea ieși din impasul politic și ar putea forma un guvern, după ce Vox, formațiune de extremă-dreapta, a dat de înțeles că nu va insista să facă parte dintr-o coaliție în schimbul sprijinului său, relatează Euractiv.

 

LISABONA

Sute de pompieri s-au străduit marți să stingă un incendiu care face ravagii în sudul Portugaliei și care a mistuit mii de hectare de teren și a forțat evacuarea preventivă a aproximativ 1.400 de persoane. Incendiul, cu care se luptă în prezent peste 800 de pompieri, a izbucnit sâmbătă în municipiul Odemira, în regiunea Alentejo, dar de atunci s-a extins spre sud, spre Algarve, una dintre cele mai importante destinații turistice din Portugalia, potrivit Reuters.

 

LONDRA

Un mic grup de solicitanți de azil a fost mutat luni pe o barjă ancorată în sudul Angliei, în contextul în care guvernul britanic încearcă să reducă costurile de adăpostire a persoanelor care caută protecție în țară. Guvernul britanic vrea să folosească barje și foste baze militare pentru a găzdui unii azilanți. Decizia controversată vine după ce costul cazării acestora în hoteluri a crescut vertiginos până la 1,9 miliarde de lire sterline anul trecut, precizează AP.

 

OSLO

Meta Platforms, proprietarul Facebook, va fi amendat cu 1 milion de coroane (98.500 de dolari) pe zi pentru încălcarea confidențialității începând cu 14 august, a anunțat luni autoritatea norvegiană de protecție a datelor, Datatilsynet, o decizie care ar putea avea implicații mai ample la nivel european. Datatilsynet a declarat că Meta nu poate culege date despre utilizatori din Norvegia, cum ar fi locația fizică a acestora și că nu le poate folosi pentru a ținti publicitatea.

Cunoscută sub numele de publicitate comportamentală, aceasta reprezintă un model de afaceri obișnuit pentru marile companii de tehnologie, potrivit The Guardian.

 

LJUBLJANA

Potrivit AP, Uniunea Europeană și NATO au început luni să trimită ajutoare de urgență în Slovenia, după ce inundațiile grave din weekend, care au afectat două treimi din această țară, au ucis cel puțin șase persoane și au lăsat sute de oameni fără adăpost.

 

SOFIA

Amendamente majore la legea bulgară împotriva violenței domestice vor intra în vigoare luni, în ciuda opoziției acerbe a partidelor pro-ruse, care susțin că modificările promovează drepturile LGBT în detrimentul valorilor familiale „tradiționale”. Ca răspuns la protestele anti-violență care au urmat după un atac brutal asupra unei fete de 18 ani la sfârșitul lunii iunie, modificările introduc termenul de „relații intime”, extinzând domeniul de aplicare a legii dincolo de cazurile de violență domestică în cadrul căsătoriei, precizează Balkan Insight.

 

În altă ordine de idei, numărul euroscepticilor din Bulgaria s-a dublat în ultimii patru ani. Numărul persoanelor care văd avantaje în apartenența Bulgariei la Uniunea Europeană este în scădere, în timp ce numărul cetățenilor bulgari care consideră că Bulgaria nu ar trebui să facă parte din Uniune este în creștere. Mai mult de jumătate dintre cetățenii bulgari sunt împotriva aderării la zona euro, potrivit Novinite.

 

MINSK | TALINN | VARȘOVIA

Belarus a început luni exerciții militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania, o mișcare care vine în contextul în care tensiunile cu cele două membre NATO au crescut deja din cauza mercenarilor Wagner, asociați cu Rusia, care s-au mutat în Belarus după revolta de scurtă durată organizată la Moscova. Liderii celor două state NATO au declarat că sunt pregătiți pentru provocări din partea Moscovei și a Minskului într-o zonă vulnerabilă în care ambele țări se învecinează cu Belarus, precum și în zona rusă Kaliningrad, scrie AP.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: