„AUR are comportament și atitudine de partid fascist!” Se cere blocarea finanțării partidelor care încalcă legea

AUR
Sursa foto: Facebook

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a vorbit în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” despre interdicția lui George Simion în R. Moldova și despre acuzațiile premierului Recean la adresa liderului AUR care ar încerca destabilizarea țării.

„Informațiile sunt foarte grave, însă, după părerea mea, la fel de grave erau și informațiile că George Simion are interdicție de a intra în două țări, Republica Moldova și Ucraina. După părerea mea, să ai un șef de partid și membru al Parlamentului României într-o astfel de situație, fără să existe niciun fel de analiză, investigație oficială la nivelul statului român este o mare greșeală și de fapt, nu numai eu. Atenție, pentru că în presă apare Pricopie cere, haideți să facem o documentare și să vedem că de-a lungul timpului au fost mai mulți români care au atras atenția asupra acestui subiect. E adevărat, în ultimul timp, eu am insistat pentru că vorbim de securitate, vorbim de război, dar noi avem lider de partid finanțat de la bugetul statului, adică finanțat de către noi, o persoană asupra căreia există aceste suspiciuni, le-am numit noi până acum câteva săptămâni, dar de data aceasta iată că intrăm pe zona în documente oficiale.

Eu cred că foarte bine a procedat premierul României să solicite oficial celor doi premieri. Probabil că și Ucraina o să aibă o poziție scrisă, deși din partea oficialilor ucraineni au mai fost declarații, dar declarația are un statut, un document scris, are un alt statut”, a spus Remus Pricopie.

Blocarea finanțării partidelor care încalcă legea

Remus Pricopie a vorbit și despre blocare finanțării partidelor care nu respectă legea.

„Finanțarea trebuie blocată pentru orice partid. Orice partid care nu respectă legea partidelor. Deci, blocarea finanțării și declanșare a unei proceduri, chiar de investigare a partidului respectiv și, eventual, scoaterea de pe lista partidelor recunoscute oficial de statul român trebuie să fie rezultatul unei proceduri, pentru că am auzit comentarii că vezi doamne asta este o măsură sau o propunere de tip comunist. Nu este adevărat. În Constituția României, prin legislația României, dar prin constituțiile altor state, dacă o formațiune nu mai respectă standardele pentru un partid politic, atunci se începe declanșarea procedurilor de închidere a acelei organizații. S-a întâmplat în Germania, sunt întrebări de acest gen în Franța și în alte state. Blocarea finanțării s-a întâmplat în Germania acum câteva luni și nu cred că are cineva vreo bănuială că Germania n-ar fi un stat democratic.

Avem un precedent, însă eu am o nelămurire de ce trebuie neapărat să înceapă alții primii. Păi normal că nu s-a mai făcut niciodată, pentru că suntem o democrație tânără de 34 de ani. Dar a mai existat o dată o inițiativă de scoatere în afara legii a PRM-ului, iar la vremea respectivă instanța a decis că un ONG nu poate să declanșeze, pentru că așa a fost cazul, așa a fost situația. Un ONG nu poate să declanșeze un astfel de proces și numai Ministerul Public, respectiv Parlamentul României pot declanșa astfel de proceduri.

Acesta e motivul pentru care eu am propus și am cerut ca Parlamentul să înceapă o analiză asupra subiectului și, în cazul în care sunt suficiente date, să fie trimis dosarul la Ministerul Public, iar Ministerul Public să sesizeze Tribunalul București, pentru că Tribunalul București este cel care deține registru partidelor politice și în acea decizie a Curții Constituționale, veche de mulți ani, se detaliază exact care este procedura democratică, pentru că ideea că oricine poate să facă orice. Noi am văzut că în Parlament AUR mai avea puțin și începea efectiv o bătaie fizică, pentru că tipul de comportament pe care îl au acolo intră ușor sub incidența unor prevederi din codul penal. Din nou, nu aplicăm legea în afara Parlamentului. AUR a intrat în, fără să aibă autorizație, în anumite instituții publice, bruscând efectiv persoanele de la poarta instituției respective.

Dacă noi lăsăm toate aceste lucruri să se întâmple, transmitem mesajul că dacă ești AUR poți să faci orice, poti să lovești pe stradă, poți să juri, poți să faci orice. Ori într-un stat de drept, legea se aplică, indiferent că vorbim de AUR sau vorbim despre altcineva”, a spus Pricopie.

Rectorul SNSPA a vorbit și despre demersurile proprii în privința AUR.

„Eu am tot solicitat de anul trecut, am atras atenția. Sunt profesor într-o universitate de științe politice, cu asta ne ocupăm, urmărim fenomenele politice din țară, din alte țări, abordăm lucrurile într-o manieră comparativă, știm istorie, ne raportăm la ce s-a întâmplat în trecut. Noi am atras atenția de mult, nu numai eu, mai mulți colegi de-ai noștri, că AUR are comportament și atitudine de partid fascist, cu specificitățile legionare ale istoriei românești. Apoi, am atras atenția periodică AUR este într-un fel, își arogă statutul de purtător de cuvânt al Kremlinului. Ce spune Moscova la Kremlinul, la Moscova? Asta ne spune AUR la București, în toată țara, acest tip de comportament nu are cum să fie unul sănătos și democratic. Apoi au început să apară informațiile că este declarat persona longrata în două țări.

Acum, premierul României va avea pe masă două scrisori. Una știm că a plecat deja de la premierul din Republica Moldova. Probabil că ăștia, a 2-a din Ucraina va sosi. Nimeni nu-și permite țină pe masă sau să ascundă într-un sertar informații despre încălcarea legii. Deci, după părerea mea, astăzi, în timp ce noi vorbim instituțiile statului, eu cred, n-am informații, dar eu cred, cunoscând logica guvernamentală și administrativă și juridică, deja analizează subiectul și dacă trăim într-un stat democratic, aceste informații trebuie să fie aduse la cunoștința opiniei publice că se întâmplă în 2024, că se întâmplă în ianuarie 2025. Trebuie să lăsăm instituțiile să funcționeze. Eu, ca cetățean și ca profesor, am întrebat dacă aceste instituții au observat ceea ce am observat și noi și n-am făcut-o în privat”, a spus Pricopie.

Alegerile din 2024

Remus Pricopie a vorbit și despre potențialul electoral al AUR în anul 2024.

„Cred, 18% e o diferență. Vă aduc aminte că AUR acum câteva luni, pentru că, într-un fel, văzând procesul de manipulare pe care îl derulează cei de la AUR, am simțit nevoia și eu, și mai mulți profesori și colegi de-ai mei să subliniem faptul că are loc un proces de manipulare a opiniei publice cu sondaje, atunci când au spus că AUR va avea 28-30% în următoarele alegeri. Nici gând, AUR este în scădere și eu cred că noi ne facem datoria și dvs. ca jurnalist, și eu ca profesor, să atragem atenția nu numai instituțiilor publice, dar și românilor, cetățenilor care vor vota, că, din păcate, în România a apărut un partid care este exponentul intereselor Kremlinului la București și care se numește in în într-un fel ironic, AUR.

Apropo, fac o paranteză n-am văzut ca cei de la AUR și George Simion să facă o un protest în fața Ambasadei Rusiei, după ce ambasadorul Rusiei la București a spus că problema tezaurlui este o pisică moartă scoasă de la naftalină, n-am văzut. Deci ei care se luptă și spun că sunt patrioți de fiecare dată când Moscova sau ambasadorul de la Rusiei la București transmit mesaje care sunt împotriva interesului statului român. Pac, când e vorba să cumpărăm echipament militar ca să ne putem apăra sub cupola NATO, țipă.

Eu fac același apel pe care l-am făcut din toamna anului trecut, instituțiile statului să înceapă să fie la fel de exigente cu oricine, indiferent că este partidul sau partidul y, cetățeanul sau cetățeanul y. Avem legislație. Auzeam, din păcate, pe cineva din Parlamentul României spunând Domne, dar de ce trebuie să facem noi? Da, să ne uităm la lege, să completăm legea ca profesor. Știu că înainte de a vorbi public e bine să-ți faci temele. Avem lege. Parlamentul are o responsabilitate și dacă persoana respectivă a vrut să fie în Parlamentul României, atunci să-și asume acest rol de parlamentar. Guvernul să-și asume rolul pe care și l-a asumat umneavoastră. Vă faceți treaba informând și cetățenii înainte de a merge la vot, să se uite de două ori, nu cumva să-l voteze pe Putin și nu un vot pentru România”, a spus Pricopie.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL