Opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, una dintre cele mai dure din Rusia

Sursă foto: dzen / Alexei Navalnîi

UPDATE

Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Alexei Navalnîi, iar Kremlinul nu are informații suplimentare despre cauza decesului, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt la președinției ruse, citat de Reuters.

UPDATE

Secretarul de presă al liderului opoziției ruse a scris pe platforma X că nu a putut confirma decesul acestuia și că avocatul lui Navalnîi se îndreaptă spre penitenciar.

UPDATE

Respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov – pus de Rusia pe lista sa de agenți străini – a reacționat pentru Reuters spunând că moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi reprezintă o „crimă” și că el crede că condițiile din închisoare au dus la decesul acestuia.

Comitetul de Investigații al Rusiei a transmis că a lansat o anchetă procedurală cu privire la decesul lui Navalnîi.

––––––––––

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat penitenciarul, conform Reuters.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa.

„S-a simțit rău după plimbare și și-a pierdut cunoștința”

Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare pentru Regiunea Autonomă Iamalia-Neneția a anunțat moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi, în colonia corecțională nr. 3.

„S-a simțit rău după plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii l-au declarat decedat. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate”, a transmis serviciul penitenciarelor, conform Kommersant.

Potrivit Serviciului Federal de Penitenciare, „cauzele morții sunt în curs de stabilire”.

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, fusese mutat, în decembrie, în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. Navalnîi fusese localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chia minus 28 de grade Celsius. Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

Regimul de la Kremlin a mai încercat să-l ucidă în trecut

Alexei Navalnîi a ajuns în lagărul din Siberia după ce a hotărât să revină în Rusia, la puțin timp după ce fusese otrăvit cu noviciok și tratat de urgență în Germania. La revenirea în Rusia și în momentul încarcerării ulterioare, susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă în număr mare, provocând cele mai mari proteste din Rusia putinistă. Sistemul represiv al regimului a înăbușit, însă, aceste proteste, iar Navalnîi a ajuns la închisoare.

„Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, spunea Navalnîi, pe aeroport, la revenirea în Rusia, în 2021.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”.

Navalnîi tocmai ce revenise din Germania, la acel moment, după ce fusese salvat cu greu de medicii germani, în urma otrăvirii cu noviciok. Conform informațiilor de la acea vreme, Navalnîi a fost otrăvit cu această neurotoxină de un agent FSB.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: