Știri din capitalele Europei, 28 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană ar putea avea în viitorul executiv comunitar un comisar pentru apărare, post care nu există în prezent, arată Euractiv, Potrivit surselor revistei Kapital, la Bruxelles s-a discutat că noul comisar pentru apărare ar trebui să meargă într-una dintre țările cele mai apropiate de frontul estic – Bulgaria, România sau Polonia (Slovacia și Ungaria, evident, nu sunt o opțiune din cauza puternicei lor poziții pro-ruse).

Aceasta nu este o surpriză, pentru că cele trei țări au fost și cele mai afectate de valul de refugiați ucraineni, de criza energetică și de dependența de combustibilul rusesc, precum și de importul de produse agricole din Ucraina, care a avut un impact puternic asupra piețelor lor. Pentru că se află pe flancul estic al NATO, ele sunt și în prima linie dacă războiul escaladează.

 

BERLIN

Principala companie poștală națională din Germania a încetat joi să mai folosească zborurile interne pentru a transporta scrisori după aproape 63 de ani, o măsură care reflectă scăderea importanței corespondenței și care îi permite să își îmbunătățească amprenta climatică. Compania a declarat că scrisorile vor fi acum transportate pe cale rutieră, ceea ce va permite companiei să reducă emisiile de dioxid de carbon legate de transport pe aceste rute cu peste 80%, conform The Associated Press.

 

DUBLIN

Deficitul de locuințe din Irlanda înseamnă că până la 58.000 de unități noi vor fi necesare în fiecare an în Irlanda până în 2027, potrivit Euronews. Numărul crește și mai mult, la aproape 62.000, dacă se iau în calcul alte 4.000 de spații necesare pentru studenți, conform specialiștilor. Din totalul anual de 58.000, raportul a sugerat că 32.000 de proprietăți ar trebui să fie pentru cei care cumpără pentru prima dată sau pentru familii, în timp ce aproximativ 10.000 de locuințe vor fi necesare anual pentru cei cu vârsta de 75 de ani și peste.

 

ATENA

Guvernul premierului grec Kyriakos Mitsotakis se confruntă joi cu o moțiune de cenzură în legătură cu modul în care a gestionat accidentul de tren de anul trecut, în care au murit 57 de persoane, după ce săptămâna aceasta au apărut în presă rapoarte care susțin că au fost manipulate dovezi, scrie Reuters.

Partidele de opoziție de stânga au depus săptămâna aceasta o moțiune de cenzură împotriva guvernului conservator, acuzându-l că „încearcă să ascundă adevărul” după ce un tren de marfă s-a ciocnit frontal cu un tren de pasageri în centrul Greciei, cel mai grav accident din istoria țării.

 

VARȘOVIA | KIEV

Polonia și Ucraina sunt aproape de un acord privind importurile agricole, a declarat joi premierul polonez, după ce discuțiile interguvernamentale de la Varșovia nu au reușit să rezolve o problemă care a declanșat proteste din partea fermierilor, potrivit Reuters.

Fermierii din Polonia au blocat autostrăzile și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și au înfuriat Kievul vărsând încărcături de cereale importate pe șinele de tren, întrucât cer reintroducerea taxelor vamale pentru importurile agricole din Ucraina, care au fost eliminate după invazia Rusiei din 2022.

 

SOFIA

Compania multi-energetică franceză TotalEnergies se retrage din explorarea de petrol și gaze în potențialul zăcământ Khan Asparuh din apele nordice bulgărești ale Mării Negre, se arată într-un raport anual al celuilalt partener al proiectului, OMV Petrom din România, conform Euractiv.

Compania românească OMV Petrom, care deține 43% din acțiuni, restul de 57% fiind deținut de TotalEnergies, are un permis de explorare în Bulgaria. Studiile au început în 2012 și se așteaptă să fie finalizate până în noiembrie 2024.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: