Un nou scandal în USR: „Nu ne luați dreptul de vot! Nu aveți acest drept, chiar dacă puteți!”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou scandal în partidul condus de Cătălin Drulă. Potrivit unor surse politice, tot mai mulți membri USR se revoltă împotriva conducerii partidului și acuză liderii că vor doar să își asigure un loc călduț la Bruxelles în condițiile în care partidul pică în sondaje.

Astfel, mai mulți membri USR invocă petiția care deja a apărut în spațiul public:

„Pentru o reală democrație în USR”. Această petiție a mai multor membri USR nemulțumiți denunță „dictatura lui Drulă”. Aceștia au protestat față de faptul că viitorii candidați la alegerile europarlamentare au fost impuși de conducerea de la București fără ca membrii partidului să fie întrebați: „Prin această petiție dorim să ne exprimăm îngrijorarea, și totodată nemulțumirea cu privire la decizia Biroului Național din cadrul ședinței care a avut loc în data de 15 Septembrie 2023. (…) Nu ne luați dreptul de vot! Nu aveți acest drept, chiar dacă puteți!”.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, unul dintre cei mai activi membri ai partidului pe rețelele sociale, acuză liderii partidului că au procedat nestatutar în alcătuirea listei pentru europarlamentare. Concret, eurodeputatul spune că pozițiile eligibile au fost impuse de echipa Drulă-Barna, fără o consultare sau un vot în partid.

„Astăzi am un răspuns pentru toți cei care m-ați întrebat de ce nu sunt pe lista USR pentru alegerile europarlamentare. Răspunsul simplu: nu aveam cum să fiu pe o listă rezultată altfel decât prin votul colegelor și colegilor mei. Răspunsul complicat și dureros este că niciodată nu voi valida cu bună-știință un demers contrar statutului (Constituția unui partid).
Sunt jurist și nu pot participa sau susține o listă – oricine ar fi pe acea listă – când este foarte clar cum anume trebuie determinați candidații la alegerile europarlamentare: prin vot. Atenție, toți candidații, nu locurile 5-10, ultimii 20 și alte variante de ”portițe” și acrobații logice fără nicio valoare juridică.
Nu am intrat în politică să fiu pe o listă, ci ca să schimbăm țara asta în bine. În 2016 am reușit o premieră, să spargem blocada partidelor care de zeci de ani au batjocorit votul românilor tot reciclând aceiași oameni pe listele de partid, din funcție în funcție, în timp ce România se golea de milioane, oameni buni plecați peste hotare pentru respect și un trai decent. În 2018 am reușit o altă premieră: prima campanie internă reală a unui partid și desemnarea democratică a celor care cereau votul românilor la alegerile europarlamentare din 2019”, a scris europarlamentarul USR.

Nici războiul deschis de conducere cu justiția nu a fost pe placul membrilor USR, existând mai multe voci care au contestat intern această poziționare publică a USR, în urma scandalului în care a fost implicat Vlad Voiculescu.

Și fostul șef al Gărzii de mediu, Octavian Berceanu, critică dur conducerea USR: „Apărătorul democrației și al alegerilor libere a anulat alegerile interne din USR în 2023 ca nu cumva să piardă controlul unui partid condus haotic sau nu cumva Vlad Voiculescu care nu mai are nicio treabă cu Bucureștiul să piardă poziția de președinte al filialei”, a scris fostul candidat la președinția USR pe Facebook.

Lista completă a candidaților USR pentru alegerile europarlamentare

Dan Barna,

Vlad Voiculescu,

Vlad Botoș,

Cristina Prună;

Radu Mihail;

Corina Atanasiu;

Adriana Cristian;

George Gima;

Teodora Stoian;

Ramona Goga;

Alina Gîrbea;

Geta Daniela Drăghici;

Alina Totti;

Nicolae Mihai Şvab;

Emilia Mateescu;

Ion Belu;

Gabriela Ferguson;

Lucia Hang;

Dan Adrian Pop.

USR, prăbușit în scandaluri în 2023: dosare penale și despărțiri cu impact electoral

USR a demonstrat, în 2023, că nu este capabil să propună un proiect politic pentru România și s-a scufundat în scandaluri. Partidul condus de Cătălin Drulă s-a confruntat cu dosare penale ce au distrus toate ambițiile lor politice, dar și cu despărțiri care vor reduce numărul de voturi în 2024.

Penalii din USR

Cel mai puternic scandal care a zguduit USR în 2023 a fost dosarul penal al lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății. DNA l-a pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor. Procurorii consideră că Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă (în trecut în USRPLUS, în prezent în REPER) și Florin Cîțu au achiziționat mai multe doze de vaccin decât avea nevoie România. Guvernul cumpărase 30 de milioane în 2020, iar cei trei au mai achiziționat peste 50 de milioane, provocând statului român un prejudiciu de peste 1 miliard de euro.

Vlad Voiculescu a păstrat toate funcțiile din USR, fiind candidatul partidului pentru alegerile europarlamentare. Dacă Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung, a fost scoasă de Cătălin Drulă de pe lista pentru europarlamentare pentru că a recunoscut că a votat „Da” la referendumul pentru familie din 2018, Voiculescu a fost păstrat chiar dacă are un dosar penal și riscă să fie trimis în judecată sau chiar arestat preventiv. În cazul Voiculescu, USR și-a încălcat toate promisiunile, devenind un partid al penalilor, așa cum USR-iștii puneau altora etichete.

Totuși, în cazul corupției din Administrația Spitalelor București (ASSMB), Vlad Voiculescu a fost necruțător cu cei puși sub acuzație. Horia Tomescu, fostul viceprimar USR din București, a fost nevoit să demisioneze din funcția de viceprimar, după ce procurorii l-au arestat pe Cristian Plută, directorul adjunct ASSMB. Potrivit procurorilor, Plută ar fi primit o mită de 20.000 de euro pentru a numi un manager de spital din capitală.

Cristian Plută era apropiatul lui Horia Tomescu, care în 2022 l-a pus în funcția de director general al ASSMB. Tot în 2022, Cristian Plută a numit-o director adjunct ASSMB pe Oana Sivache, apropiata lui Vlad Voiculescu. Ulterior, Sivache și Plută au făcut rocada în ASSMB. În dosarul acesta, Oana Sivache este cea care l-a turnat la DNA pe Cristian Plută. Cu alte cuvinte, Vlad Voiculescu l-a eliminat pe Horia Tomescu.

Alexandru Gâdiuță, viceprimarul din Sectorul 6, a fost exclus din USR (la începutul lunii octombrie), după ce a fost acuzat de colegii săi de partid de presupuse fapte de corupție. USR-iștii consideră că Alexandru Gâdiuță ar fi dat contracte către alți membri de partid și ar fi împărțit funcțiile cu prietenii săi. Deși Gâdiuță nu are dosar penal, acesta a fost dat afară. Vlad Voiculescu, pus sub urmărire penală, continuă să fie președintele USR București și candidatul la europarlamentare.

Plecări importante din partid

USR a suferit din nou la capitolul plecări, după ce în 2022 s-a despărțit de Dacian Cioloș și mai mulți europarlamentari și parlamentari.

În 2023, Gabriel Pleșa, primarul USR din Alba Iulia, a decis să candideze din partea PNL la alegerile locale din 2024. Prin urmare, USR nu mai are nicio șansă să câștige Primăria Alba Iulia în 2024. În același timp, este și un semnal de alarmă pentru că alți primari ar putea să părăsească partidul dacă vor primi oferte mai bune.

„Alba Iulia este un municipiu de dreapta. Așa a fost și trebuie să fie în continuare, iar o majoritate puternică, consolidată în rândul Partidului Național Liberal, este garanția unui ritm de dezvoltare edilitară mult mai alert. Dovedit, de altfel, la nivelul județului, de către domnul președinte Ion Dumitrel”, a declarat Pleșa.

Cosette Chichirău, lidera USR Iași, a decis și ea să părăsească partidul condus de Cătălin Drulă și a înființat un nou partid, cu care va candida în 2024. Pleacarea lui Chichirău este una importantă, deoarece aceasta a fost aproape de victorie la Primăria Iași în 2020 și avea șanse la victorie anul viitor. USR rămâne fără unul dintre cei mai puternici candidați.

„N-am vrut să renunţ la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puţin cam târziu. Avem nevoie sa regăsim vigoarea şi dinamismul anilor trecuţi. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidaţi aleşi pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu şi clar de reforme anti-corupţie şi pro-dezvoltare”, a declarat Chichirău, la plecarea din partid.

Tot în acest an, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a părăsit și el USR, deoarece nu se mai identifica cu ceea ce promova grupul Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu. La plecarea din partid, Ștefănuță a acuzat conducerea USR și a explicat unde au greșit colegii săi.

„Au fost excluderi nenumărate pe motive hilare, în stil aproape stalinist, pe motive de exprimare. Au fost multe ședințe care mi-au lăsat impresia vremurilor de dinainte. Sunt prea multe lucruri care s-au succedat. Mulți ani de nedreptăți. Iar nedreptățile au fost perpetuate de conducere, o conducere a unei găști. Formată din câțiva oameni care se schimbă între ei, dar care în genere este aceeași”, a precizat Ștefănuță.

Cătălin Drulă și Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

USR, pro-LGBT, dar alianță cu Orban și Tomac

Scandalul Elenei Lasconi, primarul din Câmpulung, a fost unul definitoriu pentru USR în 2023. Elena Lasconi era prima pe lista pentru alegerile europarlamentare, însă ulterior a declarat că a votat „Da” la referendumul pentru familie, din 2018. Cătălin Drulă a retras-o de pe listă, arătând că USR susține comunitatea LGBT din România și nu este de acord cu familia formată din bărbat și femeie.

În același timp, tot Cătălin Drulă a decis să construiască o alianță, pentru alegerile din 2024, cu partidele PMP și Forța Dreptei. Ludovic Orban, în scandalul Lasconi, a scris și el pe rețelele de socializare că a votat „Da” la același referendum. De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac a precizat de mai multe ori că PMP susține familia în forma tradițională, formată din bărbat și femeie. Prin urmare, această alianță pregătită de Drulă încalcă toate principiile partidului.

Conflictul Lasconi-Drulă nu este încheiat în 2023 și el ar putea fi reluat în 2024, dacă primarul va decide să-și asume o candidatură pentru alegerile prezidențiale. Aceasta s-a arătat dispusă pentru o astfel de provocare politică, iar după ce a recunoscut că susține familia tradițională, notorietatea ei a crescut brusc. Dar pentru a putea candida la alegerile prezidențiale, Lasconi trebuie să-l dea jos pe Cătălin Drulă de la conducerea partidului. În acest sens, poate aștepta alegerile europarlamentare, unde USR are șanse să obțină un rezultat mult mai mic decât în 2019 și se va declanșa o criză în interiorul partidului.

Nicio crește în sondaje

De când a ieșit de la guvernare, USR a stagnat în sondaje între 10 și 13%. Chiar dacă e în opoziție, chiar dacă a atacat coaliția de guvernare, USR nu mai convinge pe nimeni. Partidul condus de Cătălin Drulă riscă să nu mai fie capabil nici măcar să-și apere actualele mandate din Parlament.

În același timp, USR-iștii au fost depășiți de AUR, un partid apărut în Parlament în 2020, iar recent inclusiv partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, se apropie de USR în sondaje, după ce a depășit pragul electoral.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: